Behandelingen



tandartspraktijk Mondzorg Lanaken

Omdat kinderen erg gevoelig zijn voor gaatjes, gaan zij best tweemaal per jaar naar de tandarts. Volwassenen gaan één- tot tweemaal per jaar naar de tandarts. Dat is afhankelijk van de gevoeligheid voor gaatjes en de mate van tandsteenvorming.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
De tandarts vraagt eerst naar je voorgeschiedenis (anamnese). Daarna controleert de tandarts je gebit aan de hand van een spiegeltje waarmee hij in je mond kijkt. De tandarts kijkt of er geen gaatjes zijn in je gebit, gaat na of je last hebt van tandsteenvorming en kijkt ook of er geen andere problemen zijn met je mondgezondheid, zoals bijvoorbeeld tandvleesontsteking, wegslijten van het tandglazuur, ... Bij een controlebezoek kan je tandarts ook tandsteen verwijderen en eventueel een gaatje aanpakken. Vaak maak je voor de behandeling van problemen met je gebit na het controlebezoek een nieuwe afspraak.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Elke keer als je iets eet, zetten de bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo'n zuurstoot kan het glazuur van de tanden en kiezen aan-tasten. Dit veroorzaakt gaatjes. Gelukkig helpt het speeksel het gebit te beschermen, maar daar is wel tijd voor nodig. Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk tussen-doortjes met koolhydraten (suiker en zetmeel) te gebruiken. Verder is het ook belangrijk iedere dag je tanden te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Daarmee beperk je de kans op schade aan het gebit. Met vullingen kunnen gaatjes in het gebit die door tandbederf (cariës) zijn ontstaan worden hersteld. Een vulling is een relatief eenvoudige tandheelkundige behandeling. Daarmee wordt de vorm en de functie van de tanden en kiezen zo goed mogelijk hersteld. Tandbederf (of tandcariës) ontstaat meestal in de groeven op de kauwvlakken (fissuurcariës). Ook kan er cariës tussen de kiezen ontstaan (approximale cariës). Dit is alleen op een röntgenfoto goed te zien. Kleine gaatjes die slechts in het glazuur zitten, hoeven niet direct te worden gevuld. In dat geval is natuurlijk herstel nog mogelijk. Maar als behalve het glazuur ook het onderliggende dentine is aangetast, is een vulling noodzakelijk. Het tandbederf gaat in het dentine veel sneller en natuurlijk herstel is dan niet meer mogelijk.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Bij sealen worden groefjes en putjes in tanden en kiezen afgedicht of verzegeld. Groeven en putjes zijn erg gevoelig voor caries, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen deze groeven en putjes onmogelijk schoonpoetsen. Daarom worden zij afgedicht of verzegeld met een kunststoflak. Sealen gebeurt meestal kort nadat de kiezen zijn doorgebroken, wanneer de kans op gaatjes het grootst is.
Tanden bestaan uit een kroon en één of meer wortels. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin bevinden zich zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als het wortelkanaal ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts maakt een of meer röntgenfoto's, zodat hij een goede controle heeft over het verloop van de behandeling. Vervolgens maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt wordt de tand afgedicht met een vulling. De tand kan hierna nog lange tijd mee.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
De vele bacteriën in de mond kunnen zich vasthechten aan je tanden en een laagje tandplaque vormen. Als je tandplaque niet goed verwijdert, kunnen de bacteriën een tandvleesontsteking of gingivitis veroorzaken. Gingivitis is een ontstekingsproces dat geen pijn veroorzaakt. Het tandvlees ziet er wel rood en gezwollen uit, en vaak bloedt het ook tijdens het tandenpoetsen. Als een tandvleesontsteking of gingivitis te lang blijft bestaan, kan die uiteindelijk leiden tot veel ergere kwalen, parodontitis genoemd. Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees en het omliggende kaakbot. Het parodontium is het steunweefsel dat ervoor zorgt dat tanden stevig in de kaak blijven zitten. Parodontitis bedreigt niet de tanden zelf, maar het parodontium. Heeft iemand parodontitis dan kan deze in de meeste gevallen met goed resultaat behandeld worden. Omdat de ontsteking door tandplaque en tandsteen veroorzaakt wordt, is een goede mondhygiëne dus uiterst belangrijk. De tandarts verwijdert grondig het tandsteen en oude, ruwe vullingen worden vervangen. Indien nodig kunnen te diepe tandvleespockets minder diep gemaakt worden door middel van tandvleesoperaties. Het ontstoken tandvlees wordt hierbij verwijderd en het worteloppervlak wordt goed glad gemaakt zodat bacteriën hier niet meer gemakkelijk aan kunnen hechten. Daarna komt het tandvlees weer strakker (maar wel op een lager niveau) rondom de wortels te liggen. Zo kan het tandvlees terug gezond blijven.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Kronen en brugwerk zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Wanneer een groot deel van de tand verloren is gegaan door tandbederf, is een vulling vaak niet meer mogelijk. Een kroon kan dan nog een oplossing zijn. Dit is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past overheen een beslepen tand. Deze kroon wordt overheen de beslepen tand gelijmd. De tand heeft nu zijn oorspronkelijke vorm weer terug en kan hierdoor nog lange tijd mee. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden. Deze wordt vervaardigd over twee of meer pijlerelementen. Dit zijn tanden die aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand(en) staan. Deze pijlerelementen worden beslepen zodat een brug uit twee of meer kroon overheen de pijlers past. Op de plaats van de open ruimte komt er een kunsttand, welke verbonden is aan de kronen van de pijlerelementen.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Als tanden onverhoopt verloren gaan, ben je vaak aangewezen op een prothese. Dit is een uitneembare gebitsvervanging. Er zijn verschillende uitneembare protheses:

- De volledige prothese: deze uitneembare prothese wordt gedragen door het bot en tandvlees van een tandenloze boven en/of onderkaak. Deze zit meestal niet erg stevig vast en vraagt enige gewenning. Met implantaten kan hier eventueel verbetering in gebracht worden.

- De partiële of gedeeltelijke prothese: ook deze prothese wordt ook gedragen door bot en tandvlees, en vervangt één of meer tanden. De partiële prothese kan de kauwfunctie en de aanblik van het gebit weer herstellen. Deze prothese is tevens uitneembaar.

- De frameprothese: deze prothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht met daarop de kunsttanden. De prothese rust via ankertjes op een deel van de overgebleven tanden. Hierdoor verkrijgt de prothese meer houvast. De ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Een orthodontist is gespecialiseerd in het optimaliseren van de stand van tanden en kaken door middel van beugels. De reden om met orthodontische behandeling te beginnen kan esthetisch of functioneel zijn. Functionele redenen kunnen zijn: je bijt met de ondertanden in het gehemelte, tijdens het dichtbijten komen de tanden erg ver over elkaar, door een grote overbeet kan je slecht spreken, eten en de lippen niet goed op elkaar krijgen, ... Zolang je nog in de groei bent, kunnen de kaken gemakkelijk gestimuleerd worden tot een betere positie. Eens volwassen is een orthodontische behandeling daarom minder evident. Toch zijn orthodontische problemen ook bij volwassenen perfect behandelbaar. Gemiddeld duurt een behandeling ongeveer 2,5 jaar, het corrigeren van de kaak neemt vaak veel tijd in beslag, daarna moeten de tanden meestal worden recht gezet. De snelheid van de behandeling is daarbij afhankelijk van je groeisnelheid, je leeftijd en het actief meewerken tijdens de behandeling. Tijdens het bespreken van het behandelplan zal de orthodontist de behandelopties met je doornemen en ook het financiële aspect bespreken.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Een gezond en goed functionerend gebit is belangrijker dan witte tanden. Als je de kleur van je tanden graag witter wil maken, dan kan je je tanden laten bleken (bleaching). Er wordt dan een product op je tanden aangebracht dat de natuurlijke kleur van je tanden verandert. Vaak zijn wij terughoudend ten opzichte van bleken, daar er vele producten op de markt zijn die veel beloven en weinig waarmaken en bovendien tot klachten kunnen leiden. Een bleekbehandeling moet daarom op een juiste en veilige manier gebeuren, bij voorkeur onder begeleiding van de tandarts.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts kleeft het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren. Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken werkt verkleuring in de hand. Een facing kan beschadigd worden als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een beschadigde facing altijd repareren of vervangen. De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium.

Vragen? De tandarts kan je hierover advies geven.